Occam

I filosofi og videnskab er der et simpelt princip, som først blev formuleret tydeligt at den engelske filosof Occam: Det simpleste er det sandeste. Når vi taler Corona virus, nu for tiden COVID-19, er der en masse ideer, antagelser, teorier, rygter, historier… det hele er meget uoverskueligt, meget indviklet, meget nuanceret og svært at få styr på.

Nu kommer Occam os så vidunderligt til hjælp: Det hele er noget sludder, hvis vi ikke har god grund til at tro på det. Hvis vi ikke har god videnskab der beviser det, god statistik der påviser en fare, obduktioner der viser en dødelighed fra COVID-19, ja så er der ikke noget om det.

Og det er der vi er. Vi har masser af støj, masser af hear-say, vilde rygter, meninger, fortolkninger… men ingen viden, ud over at COVID-19 ikke er farlig, og især slet ikke er dødelig.

Mener du noget andet må du føre bevis for det. Så længe du ikke gør det, er det bare ikke rigtigt det du siger. Og med bevis mener vi videnskabelig evidens. Solid statistik, klare kausale sammenhænge.

Tak til Occam for at hjælpe os i denne forvirrede situation, hvor der er så mange meninger og så lidt sandhed og viden.